Stenløse Historiske Forening

Arrangementer:

Byvandring i Veksø.
Byvandring i Veksø søndag d. 28.august 2022 kl. 14 ved Poul Neumeyer og Finn Lustrup. Er du nytilflyttet får du en chance for at lære din bys historie at kende, men alle andre er velkomne også børn. Vi mødes foran Veksø Kro kl. 14, og der slutter vi også af med kaffe på kroen, hvor I hører om kroens historie. Vi skal en tur ned til Brøns Mose, men ellers vil vi koncentrere os om bymidten og de seværdigheder og historier, der knytter sig til den. I får også mulighed for at se, hvor fastelavnsoptoget bliver bygget i den gamle Slagtergård midt i byen. Deltagelse er gratis.
For at alle kan få noget ud af det, vil deltagerantallet være begrænset, så tilmelding skal ske til John Borregaard på telefon 3036 8301. Evt. afmelding senest 3 dage før pga. venteliste.
Finn Lustrup

Billedtekst: Stenen ved bygrænsen med de 2 bronzehjelme, der er fundet i Brøns Mose.
Foto: Finn Lustrup
.


Tur til frihedsmuseet.
Søndag den 25. september arrangeres en rundvisning på Frihedsmuseet i København. Efter en påsat brand er en ny, moderne bygning opført, med underjordisk udstilling om den danske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Bygningen er tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter, åbnet 2020, præmieret af Københavns Kommune.
Rundvisningen handler om nogle af de historier vi ikke taler om, og stiller spørgsmålet: ”Var det nu så simpelt”? Til dig som allerede kender til besættelsestiden, men er interesseret i et andet perspektiv på velkendte historier. Rundvisningen varer godt en time. Herefter byder foreningen på kaffe & kage udenfor i det fri.
Deltagelse pr. person 150 kr. Pga. ret begrænset deltagerantal skal tilmelding ske til Birgit Kastrup fra 5. september på 4818 3742 (ikke SMS). Evt. afmelding senest 3 dage før pga. venteliste.
Mødetid: kl. 13.45. Mødested: Esplanaden 13, 1263 Kbh.
Grete RungForedrag om Bombemål Shellhuset.
Torsdag den 20. oktober 2022, kl. 19.30 vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard fortælle om en af besættelsestidens mest dramatiske hændelser. Den 21. marts 1945 lettede 51 fly fra England, med kurs mod København for at udslette Gestapos danske hovedkvarter i Shellhuset, og dermed undsætte den hårdt pressede danske modstandsbevægelse. Selve angrebet på Shellhuset var en ubetinget militær succes. Bygningen blev jævnet med jorden, det tyske politis arkiver tilintetgjort, og det lykkedes en række modstandsfolk at flygte. Men samtidig indtraf en katastrofe, idet en række bombefly tog fejl og smed bomber over et civilt beboelseskvarter på Frederiksberg. Bl.a. ramtes Den Franske Skole og mere end 100 uskyldige blev dræbt, deriblandt 87 børn helt ned i børnehavealderen.
Foredraget afholdes på Veksø Kro, Veksø Bygade 19. Alle er velkomne. Entré kr. 60,- inkl. kaffe/te og kage. Tilmelding til Birgit Kastrup, fastnet telefon 4818 3742. Afmelding senest 3 dage før pga. venteliste. Det henstilles, at der ikke foretages parkering på den private parkeringsplads til venstre for kroen.
Grete Rung

 Bomningen af Shellhuset.
Foto: Nationalmuseet.Tilmelding kan først ske, når arrangementet er beskrevet inde i medlemsbladet eller på hjemmesiden.
Alle er velkomne til Stenløse Historiske Forenings arrangementer.
Arrangementer vil blive offentliggjort på denne side, i vort medlemsblad og normalt i Lokalavisen og Frederiksborg Amt Avis.

Til top