Stenløse Historiske Forening

Arrangementer:

Foredrag om Telefonens kulturhistorie.

Torsdag den 17. januar kl. 19.30 bydes på foredrag om en vigtig ting i vores hverdag: telefonen. Telefonens kulturhistorie afspejler store forandringer i det danske samfund. Fra dengang telefonen var for de rige og forretningsdrivende i 1930’erne, og voksne blev bedt om at sende børn væk, hvis de blev set i nærheden af en offentlig telefon, til teenageværelsets private linje ud af boligen i 1980’erne. Kulturforsker Mette Simonsen Abildgaard vil fortælle om, hvordan vi har brugt og forstået telefonen fra ca. 1950 – 2000, om den betydning telefonbombemanden fra Gladsaxe fik for telefonboksens design, og om hvordan telefonen gik fra at være en alvorlig teknologi til korte beskeder, over til de fastnetindførtes allestedsnærværende kommunikationskanaler.
Foredraget foregår i Veksø Kro, Veksø Bygade 19. Entré 40 kr., inkl. kaffe og kage. Alle er velkomne. Der kan parkeres foran kroen og i området, men det henstilles, at der ikke foretages parkering på den private parkeringsplads til venstre for kroen.

Grete Rung


Jens Ingwersen, KTAS’ arkitekt, designede 1934 telefonboksen eller ”Samtaleskabet”, som det officielt kaldtes.
Foto fra udstilling, Mette Simonsen Abildgaard.


Foredrag om den perfekte Gentleman.

Torsdag den 21. februar kl. 19.30 vil seniorforsker, dr.phil. Mikkel Venborg Pedersen fortælle om den perfekte gentleman. I løbet af 1800-tallet blev den engelske gentleman et ideal for mænd i hele Europa, også i Danmark. Frem til den gamle verdens sammenbrud i Første Verdenskrig var den velklædte, høflige, dannede, selvbevidste, uafhængige mand det ypperste ideal, man kunne stræbe efter. Foredraget tager os med på rejse i denne maskuline verden og fortæller om, hvordan de danske mænd, der efterstræbte gentlemanidealet, levede og så sig selv. Foredraget bygger på Mikkel Venborg Pedersens anmelderroste bog: ’ Den perfekte gentleman. Mænd, stil og idealer i verden af i går’, (Gads Forlag).
Foredraget finder sted på Ganløse Rytterskole, Østergade 1. Alle er velkomne, entré kr. 40,- inkl. kaffe/te og kage.
Grete Rung

Tre unge gentlemen i Tivoli over frokosten ca. 1900. Foto: Nationalmuseet.


Rundvisning i Grundtvigs Kirke.


Da der til rundvisningen sidste år viste sig en meget stor interesse, gentages arrangementet fredag den 5. april kl. 10.00. Grundtvigs Kirke blev opført til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren N.F.S. Grundtvig. Den blev bygget 1921-1940 dels af P.V. Klint og dels afsluttet af sønnen Kaare Klint, - i alt blev der brugt ca. 5 millioner gule mursten. På rundvisningen hører vi om kirkens historie, kommer ned i underetagen krypten og op på loftet med fantastisk håndværk. For dem der har lyst, kommer vi også op i tårnet med udsigt ind over Kbh. Rundvisningen, der varer ca. en time, er gratis, men tilmelding er nødvendig til Johnny Jørgensen, hverdage bedst mellem kl. 17-18, tlf. 20 24 25 77. Evt. afmelding skal ske senest 3 dage før, af hensyn til venteliste. Mødested: På Bjerget 5B, 2400 Kbh. NV, inde i kirken nærmest indgangen.
Johnny Jørgensen

Grundtvigs Kirke
foto Preben Stenalt
.

Alle er velkomne til Stenløse Historiske Forenings arrangementer.
 Arrangementer vil blive offentliggjort på denne side, i vort medlemsblad, Lokalavisen og Frederiksborg Amt Avis.

Til top