Stenløse Historiske Forening

Arrangementer:

Kongelige mord i middelalderen:
Der var en lang periode i Danmarkshistorien, hvor det var livsfarligt at være dansk konge – i middelalderen blev et stort antal konger myrdet og i perioden 1131-1157 blev ikke mindre end 6 konger myrdet. Tirsdag den 21. februar kl. 19.30 holder historiker Torben Svendrup foredrag om dette og ser på, hvad en konge var i middelalderen og hvordan kongemagten var under pres fra kirke og stormænd. Foredraget kommer ind på en række kongemord, f.eks. Harald Blåtand, Knud den Hellige, Erik Plovpenning, Christoffer og Erik Klipping – og hvad årsagen var til disse kongemord og hvorfor man ophørte med at slå konger ihjel i Danmark. Foredraget handler om magtbegær, sex og penge, der førte til mord.

Torben Svendrup har skrevet bogen: Kongelige mord i middelalderen (2022), foruden mere end 35 bøger primært om mentalitets- og kirkehistorie. Foruden at have været TV-vært på en række udsendelser om dansk middelalder.

Afholdes på Veksø Kro, Veksø Bygade 19. Alle er velkomne. Entré 50 kr., inkl. kaffe/te og kage. Tilmelding til Birgit Kastrup, tlf. 4818 3742 (ikke sms). Afmelding senest 3 dage før pga. venteliste. Det henstilles, at der ikke parkeres på den private p-plads til venstre for kroen.

Grete Rung


Erik Plovpenning kommer i Slien. Maleri fra Sct. Bendts kirke, Ringsted. Foto: Torben Svendrup


Venslev Røverne - True Crime 1842 - Lovløs fortid:
Hør den sande historie om mord og røvere i Venslev for 180 år siden, der resulterede i tredobbelt drab, og hvor en tredjedel af Venslevs indbyggere blev fængslet. Journalist Søren Møgelvang Nielsen afdækker den dystre historie.

Den 16. januar 1842 begik to mænd fra landsbyen Venslev i Hornsherred på Sjælland et rovmord på et ægtepar og deres søn, og de to mænd blev i den efterfølgende retssag dømt til døden. Opklaringsarbejdet blev dog gjort grundigt og viste, at Venslev ikke kun husede mordere, men at en stor del af Venslevs beboere var involveret i kriminelle aktiviteter.

I alt 43 mennesker fra den lille landsby blev dømt for i alt 180 forbrydelser, som havde strakt sig over 30 år. Eftertiden navngav beboerne Venslevrøverne. Hvem var de? Hvorfor begik de kriminalitet? Og hvorfor greb ingen ind i 30 år?

Få hele historien og svar på disse spørgsmål når journalist Søren Møgelvang Nielsen lægger vejen forbi Egedal Rådhus torsdag d. 23. marts 2023 kl. 19:00. Billetter kan købes via følgende link. For gratis billetter trykkes på kode, og koden er "Egedal 2023"
 Steffen ErichsenGravene for ofrene af Venslev røverne.


Skovtur i Ganløse Eged:
Søndag den 16. april kl. 14.00 inviteres der på en udflugt i Ganløse Eged. Den bliver ledet af Niels Bødker Thomsen, formand for Furesø Arkæologigruppe og bestyrelsesmedlem i Værløseegnens Historiske Forening. Turen begynder fra parkeringspladsen ved Lerbakkehus (Røde Rose). Parkeringspladsen kan ses på skovkort her. Vandreturen er på godt 4 km på gode skovveje, og der fortælles undervejs om bl.a. en langdysse og en dysse med en rokkesten, store hulvejssystemer og ældgammel skov. Fantastisk er den 60 tons store Myresten med skåltegn fra bronzealderen. Der vil blive fortalt om bønderne, som i stenalderen byggede de store dysser, og om bronzealderfolket, der ristede skåltegnene. Hvad var formålet med dysserne og skåltegnene? Og undervejs skal vi opleve og høre om skovens enestående natur og geologi.

Turen slutter på parkeringspladsen, hvor der bydes på kaffe og kage. (Evt. kan medtages klapstol). Deltagelse kr. 30, pr. person. Tilmelding til Birgit Kastrup, fastnet tlf. 4818 3742. Afmelding til dette telefonnummer. senest 3 dage før pga. venteliste. Betaling til foreningens konto, se side 2.

Grete Rung.Myrestenen: Foto Niels Bødker Thomsen.

Tilmelding kan først ske, når arrangementet er beskrevet inde i medlemsbladet eller på hjemmesiden.
Alle er velkomne til Stenløse Historiske Forenings arrangementer.
Arrangementer vil blive offentliggjort på denne side, i vort medlemsblad og normalt i Lokalavisen og Frederiksborg Amt Avis.

Til top